در این مبحث قصد داریم سیستم های اطلاعات و نرم افزارهایی که در سازمان ها و ادارات مورد استفاده قرار می گیرد را معرفی کنیم. سیستم های اطلاعاتی سازمان دربرگیرنده نرم افزار منابع انسانی ، نرم افزار حضور و غیاب پرسنل ، نرم افزار پرسنلی و … می باشند.
پنج نوع سیستم اطلاعاتی مهم وجود دارد که مدیران و کارکنان سازمان از آن بهره میبرند:
- سیستمهای پردازش تراکنش
- سیستم های اتوماسیون اداری
- سیستم های اطلاعاتی مدیریت
- سیستم های پشتیبانی تصمیم گیری
- سیستم های اطلاعاتی مدیران ارشد اجرایی
که هر یک از سیستمهای فوق به طور مختصر توضیح می دهیم:
سیستمهای پردازش تراکنش (TPS)
سیستمهای پردازش تراکنش، سیستم های اطلاعاتی هستند که سطح عملیاتی کارمندان یک سازمان را پشتیبانی می کنند. کارمندان این سطح تراکنش های روزمره و عادی سازمان را انجام میدهند. این سیستمها به پردازش و ذخیره داده مورد لزوم آنها کمک میکند. نمونه سیستم های پردازش تراکنش سیستم های فروش، پرداخت حقوق و مدیریت انبار می باشند.
سازمان ها نوعا بیش از یک TPS دارند. اکثر شرکت های تولیدی بزرگ TPS های مختلفی برای گرفتن صورت موجودی، فروش، حساب های قابل دریافت و پرداخت، و حقوق دارند. مانند نرم افزار منابع انسانی رادیکال، نرم افزار پرسنلی ، نرم افزار حضور و غیاب رادیکال و ….
سیستم های اتوماسیون اداری (OAS)
سیستم های اتوماسیون اداری از کارکنان اداری مثل کارمندان، منشی ها، کتابداران و غیره پشتیبانی می کنند. این کارکنان در حین کار داده را ایجاد کرده و مدیریت می کنند. مثال هایی از سیستم های اتوماسیون اداری: نرم افزار پرسنلی رادیکال ، نرم افزار حضور و غیاب پرسنل رادیکال و … می باشند.
سیستم های اطلاعات مدیریتی (MIS)
مدیران سازمانهای مدرن نمیتوانند زیاد در جزئیات اعمال روزانه قرار گیرند. آنها به سیستم های اطلاعاتی نیاز دارند که بتوانند برای آنها گزارش تهیه کنند و زمانی که مشکلی در حوزه به خصوصی از مسئولیت آنها ایجاد شود، به آنها اخطار دهد. این سیستم ها، سیستم های اطلاعاتی مدیریت نامیده میشوند.
سیستمهای اطلاعات مدیریت عمدتاً دادههای داخلی یک سازمان را پردازش می کنند. این داده ها اکثراً از سیستمهای پردازش تراکنش حاصل گردیده اند. MIS بایستی خلاصهای از نمودارهای مربوط به فعالیتهای جاری را به مدیر شرکت نشان دهد. این سیستم به مدیر امکان مداخله سریع برای رفع مشکلات میدهد.
سیستمهای پشتیبانی تصمیم (DSS)
زمانی که سیستم های اطلاعاتی مدیریت به مدیران کمک می کنند تا کارهای روزمره را انجام دهند، سیستم های پشتیبانی تصمیم به مدیران امکان می دهند تا تصمیم های پیچیده و غیر متعارف را اتخاذ کنند. انتخاب میزان محصولی که باید تولید شود مثالی از یک تصمیم گیری غیر متعارف است که بسیاری از مدیران با آن مواجه میشوند.
سیستم های پشتیبانی تصمیم گیری از ابزارهای تحلیلی پیچیدهای مثل تحلیل حساسیت و شبیه سازی، استفاده میکنند، که با داده های داخلی و خارجی ترکیب شدهاند. داده داخلی از سازمان می آید. این داده میتواند میزان فروش یا حقوق کارکنان باشد. داده خارجی از خارج سازمان می آید. نمودار های اقتصادی، محصولات رقبا یا حرکت های اقتصادی، مثال هایی از داده های خارجی هستند.
سیستم های اطلاعاتی مدیران ارشد اجرایی (EIS)
افراد اجرایی رده بالا در برنامهریزی کلان و استراتژیک شرکت میکنند. این افراد به هر دو داده های داخلی و خارجی نیاز دارند. آنها به انواعی از سیستم های اطلاعاتی نیاز دارند که برای ایجاد اطلاعات دقیق در قالبی مناسب تنظیم شده باشد. به عنوان مثال ممکن است یک مدیر ارشد به اطلاعات کلی فروش، اطلاعات فروش رقبا و دادههای اقتصادی عمومی برای شرکتش نیاز داشته باشد. چنین سیستمهایی، سیستم های اطلاعات اجرایی یا سیستمهای پشتیبانی اجرایی نامیده میشوند.
شرکت رایان پرسیس پیشرو در تولید نرم افزارهای سازمانی و منابع انسانی می باشد. برای گرفتن مشاوره می توانید با شماره تلفن های ۳۶۰۲ ۳۶۰۲ ۰۵۱ تماس حاصل کنید.