هزینه موجودی در انبار به هزینههای مرتبط با تهیه، ذخیرهسازی و مدیریت موجودی گفته میشود. که شامل هزینههایی مانند هزینههای سفارش، هزینههای حمل و نقل و هزینههای کمبود موجودی است. موجودی کالا یکی از مهم ترین داراییهای یک شرکت یا تولید کننده است.
شرکتها باید بتوانند این موارد را به خوبی اداره کنند و برای نگهداری، ذخیره سازی، جایگزینی و جابجایی موجودی هزینه کنند. به طور کلی همه این هزینهها در مجموع به عنوان هزینه موجودی شناخته میشوند.
انواع هزینه موجودی
هزینه موجودی را میتوان به سه زیر عنوان اصلی طبقه بندی کرد:
هزینه سفارش
هزینه سفارش موجودی به هزینههای صرف شده برای تهیه موجودی اشاره دارد. که شامل هزینه خرید و هزینه تدارکات ورودی است.
به منظور به حداقل رساندن هزینه سفارش موجودی، از مفهوم EOQ یا مقدار سفارش اقتصادی استفاده میشود.
هزینه حمل
هزینه حمل موجودی به هزینههای صرف شده برای ذخیره و نگهداری اشاره دارد.
هزینههای ذخیرهسازی موجودی معمولا شامل هزینه اجاره ملک و سایر زیر ساختهای لازم برای نگهداری و حفظ موجودی است.
اما هزینه حمل موجودی برای مدیریت موجودی در محل و یا از طریق برون سپاری و ارائه دهندگان خدمات بستگی به تصمیم مدیریت دارد و با این مورد متفاوت است.
هزینههای کمبود
هزینههای کمبود یا ناموجودی انبار و هزینههای تکمیل، هزینههایی هستند که در شرایط غیرعادی متحمل میشوند. به طوریکه معمولا آنها بخش بسیار کمی از کل هزینه موجودی را تشکیل میدهند.
هزینه نگهداری
گاهی اوقات موجودی میتواند در مکانی نگهداری شود که با مکان مورد انتظار متفاوت است، به عنوان مثال در وسط شهر یا انبار.
همچنین ممکن است برای نگهداری موجودی نیاز به صدور مجوز باشد. به این دسته از هزینهها، هزینه نگهداری گفته میشود.
هزینه فاسد شدن
در صنایعی که محصولات ماندگاری محدودی دارند، ممکن است محصولات فاسد شوند یا از بهترین تاریخ استفاده خارج شوند. چنین کالایی قابل فروش نیست، بنابراین باید دور ریخته شود. این هزینهها همچنین میتواند شامل مکانیزمی باشد که برای تازه نگداشتن این محصولات لازم است. به خصوص در مورد سبزیجات و برخی از محصولات غذایی، ممکن است به تهویه مطبوع نیاز باشد تا آنها را از اثرات مخرب آب و هوای بیرون محافظت کند.
هزینه های متفرقه
به غیر از این هزینهها، هزینههای دیگری مانند هزینههای اداری، هزینههای نیروی کار، هزینههای نرم افزار و غیره وجود دارد. این روزها از نرم افزار برای مدیریت موجودی و مدیریت هزینهها استفاده میشود. که برای اجرا و نگهداری آن نیز باید هزینهای صرف شود.
اهمیت بررسی هزینه های موجودی
محاسبات و ردیابی هزینههای موجودی بسیار مهم است زیرا به مدیریت بهتر موجودی کمک میکند. در صورت بالا رفتن یکی از هزینههای تعریف شده، میتوانیم آن جنبه از موجودی را به روشی بهتر مدیریت کنیم. به عنوان مثال یک شرکت که با گوجه فرنگی سروکار دارد را در نظر بگیرید که هزینه زیادی را برای حمل و نقل و فاسد نشدن صرف میکند.
بررسی هزینههای موجودی میتواند به شرکت در جهت مدیریت و برنامه ریزی بهتر کمک کند. مثلا میتوان مقدار مورد نیاز گوجه فرنگی را تهیه کرده و قبل از ورود به مرحله بعد، انتقال داده شود.
مثال هزینه موجودی
به عنوان مثال برای هزینه موجودی به بررسی یک شرکت فروش بیسکوئیت میپردازیم. در این شرکت بیسکوئیتها از یک تولید کننده تهیه شده و سپس به خردهفروشان این صنعت فروخته میشود. اکنون یک بسته ۱۰ تایی بیسکوئیت را به عنوان SKU (واحد نگهداری کالا) در نظر بگیرید. اکنون این بستهها به نگهداری مناسب نیاز دارند تا بیسکوئیتها قبل از رسیدن به دست مشتری نهایی نشکنند یا خرد نشوند.
در اینجا هزینهای برای حمل و نقل صرف خواهد شد. سپس شرکت باید با در نظرگرفتن بهترین تاریخ استفاده و قبل از خارج شدن از آن تاریخ بیسکوئیتها را جابجا کند. همچنین هزینه سفارش اولیه خرید بیسکوئیتها نیز در هزینه موجودی دخیل است.
اگر علاقه مند به مباحث مدیریت انبار هستید؛ شاید موجودی نهایی چیست؟ برای شما مفید باشد.
شرکت رایان پرسیس با هدف مدیریت دقیق و آسان در انبار، نرم افزار انبارداری رادیکال را با نسخه های گوناگون برای انواع کسب و کارها طراحی و تولید کرده است. شما می توانید برای آشنایی با امکانات این نرم افزار به وبسایت rayanpersis.com مراجعه فرمایید. همچنین می توانید از طریق تلفن ۳۶۰۲ ۳۶۰۲ ۰۵۱ با کارشناسان رایان پرسیس در ارتباط باشید